Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, wil de oliekraan niet meer vol open zetten en werkt met de andere leden van landenclub Opec aan afspraken over productiebeperking.
De olieprijs schoot meer dan 6 procent omhoog, nadat de Opec-leden woensdagavond besloten tot een productiebeperking op een bijeenkomst in Algerije. Volg de olieprijs hier realtime op finanzen.nl.
De landen willen de productie beperken tot 32,5 à 33 miljoen vaten per dag, de eerste productiebeperking sinds de financiële crisis van 2008, volgens de Financial Times.
Dit gebeurde er toen het Opec-besluit woensdagavond werd aangekondigd:
Saudi-Arabië begon twee jaar geleden zo veel mogelijk olie te produceren om Amerikaanse producenten van schalie-olie uit de markt te drukken, aangezien de schalie-olieboeren een bedreiging vormden voor de aanvoer van Saudische olie naar de Verenigde Staten.
Een ruzie tussen Iran en Rusland, twee andere grote producenten, zorgde ervoor dat beleid waarbij er veel olie op de markt kwam, werd voortgezet. Echter, de staatskas van Saudi-Arabië vaart niet wel bij de lage olieprijzen.
Bovendien heeft Saudi-Arabië moeite om zijn economie te diversifiëren. Olieprijzen bereikten door het ruime aanbod eerder dit jaar een dieptepunt van minder dan 30 dollar per vat, waarbij ook de vertraging van de mondiale groei een rol speelde.
Afgelopen april onthulde prins Mohammed bin Salman een nieuw plan, Vision 2030, om een eind te maken aan wat hij de Saudische olieverslaving noemt, maar recente indicatoren geven geen al te rooskleurig beeld van de Saudische economie.
Die groeide slechts 1,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, de traagste groei sinds 2013. De niet aan de olie-industrie gelieerde private sector liet een plusje van 0,2 procent zien, vergeleken met een jaar eerder - de kleinste toename in 25 jaar. Saudi-Arabië is er zelfs toe overgegaan om geld te lenen op de internationale obligatiemarkt.
Deze grafiek toont de dramatische situatie:
De productiebeperking brengt olieprijzen niet meteen terug naar het niveau van vóór 2014, maar laat wel zien dat Saudi-Arabië de negatieve effecten van de goedkope olie voelt.
Zoals Javier Blas van Bloomberg opmerkte: in het pokerspel tussen het Koninkrijk en de overige olieproducenten in de wereld, hebben de Saudi's als eerste met de ogen geknipperd.